Κατά περίπου έναν χρόνο ετησίως προβλέπεται να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Ελλάδας εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης


 

Αυτό ανέφεραν μεταξύ άλλων τα μέλη του Climpact- Eθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν σήμερα ενόψει του 5ου φόρουμ τους με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Ατμοσφαιρική Ρύπανση» που ξεκινάει την Παρασκευή στα Κύθηρα και διοργανώνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον Δήμο Κυθήρων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συζήτησης, τα μέλη του Climpact αναφέρθηκαν εκτενώς στην αύξηση που θα παρουσιάσει η συχνότητα των πυρκαγιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθώς έως το τέλος του αιώνα οι πυρκαγιές στην Μεσόγειο πρόκειται να έχουν διπλασιαστεί ενώ η αντιπυρική περίοδος να έχει επεκταθεί κατά 40 μέρες.

Όπως τόνισε ο διευθυντής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του δικτύου CLIMPACT, καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος:

«Οι πολύ σημαντικές ποσότητες των θερμοκηπικών αερίων επηρεάζουν πάρα πολύ την ανθρώπινη υγεία και το κλίμα με αποτέλεσμα  το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής στην Ελλάδα ετησίως να μειώνεται κατά 12-13 μήνες»

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδράσει με διάφορους τρόπους στην κλιματική αλλαγή, καθώς η ίδια η σύσταση της ατμόσφαιρας είναι πολύ σημαντική για το κλίμα μέσω των αιωρούμενων σωματιδίων.

Παράλληλα ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία τα επόμενα χρόνια έως το 2070 όλη αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας που αναμένεται αλλά και η μείωση της βροχόπτωσης θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, ενώ έως το τέλος του αιώνα με πιθανότητα πάνω από 95% οι περιπτώσεις πυρκαγιών στην Μεσόγειο θα έχουν διπλασιαστεί. Συνεπώς, η περίοδος που θα είναι επικίνδυνη από τις πυρκαγιές αναμένεται να επεκταθεί κατά 40 μέρες, δηλαδή πρόκειται να επεκταθεί η αντιπυρική περίοδος.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ