Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες


 

Τα παιδιά μπορεί να προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα. Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο το  20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα αφού το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας για όλα τα παιδιά.
Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Ταυτόχρονα όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι μας.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.

Στη φετινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, θα τιμηθούν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και ο θετικός αντίκτυπος που έχουν στη ζωή των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο, μέσα από το Δέντρο της Zωής. «Μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερη επιβίωση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας #cureall #throughyourhands». Μπορείτε να αφήσετε  το δικό σας αποτύπωμα και μήνυμα ελπίδας στο ηλεκτρονικό Δέντρο της Ζωής στο https://iccd.care

Η βοήθεια των συλλόγων για τα παιδιά με καρκίνο είναι πολύτιμη και καθοριστική. Οι σύλλογοι αυτοί δημιουργήθηκαν για να στηρίξουν και να βοηθήσουν επί της ουσίας, τόσο τα παιδιά που νοσούν όσο και τις οικογένειες.

ΕΛΠΙΔΑ, Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο – www.elpida.org
ΦΛΟΓΑ, Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια – www.floga.org.gr
ΠΙΣΤΗ, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις,  Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία – www.pisti.gr
ΜΕΡΙΜΝΑ, Εταιρία για τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και το θάνατο – www.merimna.org.gr
ΚΥΤΤΑΡΟ, Σύλλογος ενηλίκων με καρκίνο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία – www.floga.org.gr/kytaro
Η ΛΑΜΨΗ, Σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες Βόρειας Ελλάδας – http://lampsi.org
Κ.Ε.Φ.Ι., Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών – www.anticancerath.gr
ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου – www.oekk.gr
MAKE A WISH, Κάνε μια ευχή Ελλάδος – www.makeawish.gr

 

Επιμέλεια : Anna Efthimiadou

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ