Επιθετικός, βωμολόχος, ωμός, έγραψε για το μαραμένο “Αμερικάνικο όνειρο”


 

 

Ο – αυτοβιογραφικός κυρίως – Τσαρλς Μπουκόφσκι έζησε μια γεμάτη ζωή, γεμάτη ασωτίες, σeξ, πόρνeς, αλκοόλ, καβγάδες, βία, πείνα, φτώχια, απελπισία και εγκατάλειψη.  Συνέλεξε ένα τεράστιο ποσό εμπειριών τις οποίες αποτύπωσε στα γραπτά του. Με αυτό το μοτίβο ζωής, τα κατάφερε ως τα 74 του χρόνια και απεβίωσε στις 9 Μαρτίου του 1994 από λευχαιμία.

Αποτέλεσε θέμα πολλών άρθρων κριτικής, απέναντι στη ζωή και το έργο του. Αγαπήθηκε από πολλούς απλούς αναγνώστες και έγινε σύμβολο για τους ανθρώπους με ανικανότητες ή προβλήματα αλκoολισμού, οι ακαδημαϊκοί κριτικοί ωστόσο έχουν δώσει ελάχιστη σημασία στο έργο του. Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι, που τον κατατάσσουν στους πολύ σπουδαίους ποιητές, με μεγάλη επιρροή και πατέρα του κινήματος του βρώμικου ρεαλισμού. Οι Jean Genet και Jean-Paul Sartre τον είχαν χαρακτηρίσει ως τoν “μεγαλύτερο ποιητή” της Αμερικής.
Έγραψε χιλιάδες ποιήματα, εκατοντάδες διηγήματα και έξι μυθιστορήματα, με αποτέλεσμα να εκδοθούν πάνω από 50 βιβλία του. Ακόμα και μετά το θάνατό του, συνεχίζονταν να εκδίδονται βιβλία του με ανέκδοτο υλικό, ενώ ακόμα και σήμερα επανεκδίδονται τα βιβλία του.

Ο ίδιος έζησε μια ζωή δίχως κανόνες και περιορισμούς και αυτός ήταν ο τρόπος που τα κατάφερε…


1. Συμβιβασμοί

«Ήθελα όλο τον κόσμο ή τίποτα»

2. Αγαπήστε τον εαυτό σας

«Ποτέ δεν γνώρισα κανέναν άλλο άνδρα, ο οποίος θα προτιμούσα να είμαι. Και ακόμα και αν αυτό είναι μια αυταπάτη, είναι μια τυχερή αυταπάτη»


3. Ζωή

«Αυτό που είναι τρομερό, δεν είναι ο θάνατος αλλά οι ζωές που οι άνθρωποι ζουν ή δεν ζουν μέχρι να πεθάνουν» – «Μερικοί άνθρωποι δεν τρελαίνονται ποτέ. Πραγματικά τι απαίσιες ζωές θα πρέπει να ζουν»

4. Αποτυχία

«Πρέπει να πεθάνεις μερικές φορές, πριν μπορέσεις πραγματικά να ζήσεις»


5. Επιλογές

«Είναι καλύτερο να κάνετε κάτι βαρετό με στυλ, παρά κάτι επικίνδυνο χωρίς στυλ»


6. Αυτοπεποίθηση

«Μερικές φορές σηκώνεστε απ’ το κρεβάτι το πρωί και σκέφτεστε δεν πρόκειται να τα καταφέρω, αλλά γελάτε μέσα σας… θυμηθείτε όλες τις στιγμές που έχετε νιώσει έτσι»


7. Θάνατος

«Έχω τον θάνατο μέσα στην αριστερή μου τσέπη. Μερικές φορές τον βγάζω έξω και του μιλάω: Γεια σου μωρό μου, τι κάνεις; Πότε θα έλθεις να με πάρεις; Θα είμαι έτοιμος» – «Δεν υπάρχει τίποτα για να θρηνήσεις για τον θάνατο, περισσότερο απ’ ότι δεν υπάρχει για να θρηνήσεις για ένα λουλούδι που μεγαλώνει»


8. Εμπιστοσύνη

«Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες»

9. Μοναξιά

«Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα από το να είσαι μόνος, όμως συχνά παίρνει δεκαετίες να το συνειδητοποιήσετε και συχνά όταν το κάνετε είναι πολύ αργά και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το πολύ αργά» – «Δεν ήμουν μισάνθρωπος ούτε μισογύνης, αλλά μου άρεσε να είμαι μόνος μου. Ένιωθα ωραία να κάθομαι μόνος σε έναν μικρό χώρο, να καπνίζω και να πίνω. Ήμουν πάντα καλή παρέα για τον εαυτό μου»

10. Ανεμελιά….

«Μερικές φορές απλά πρέπει να κατουρήσεις στον νεροχύτη»

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ