Νέο ιστορικό υψηλό αναμένεται να καταγράψει η μέση θερμοκρασία το 2023 ή το 2024, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή & την επισιτιστική κρίση


 

Τα κλιματικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι μετά από τρία χρόνια επικράτησης της La Nina στον Ειρηνικό Ωκεανό, που γενικά μειώνει ελαφρώς τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, η επιστροφή του καιρικού φαινομένου El Nino θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική άνοδο του θερμομέτρου.

«Το Ελ Νίνιο συνδέεται συνήθως με θερμοκρασίες ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αν αυτό θα συμβεί το 2023 ή το 2024 δεν είναι ακόμα γνωστό», τόνισε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος, για την Κλιματική Αλλαγή.

Η θερμότερη χρονιά στον κόσμο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής ήταν το 2016, η οποία συνέπεσε με ένα ισχυρό Ελ Νίνιο – αν και η κλιματική αλλαγή έχει τροφοδοτήσει ακραίες θερμοκρασίες ακόμη και σε χρονιές που δεν καταγράφηκε το φαινόμενο.

«Εάν όντως αναπτυχθεί το El Niño, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2023 να είναι ακόμα πιο ζεστό από το 2016 – λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κόσμος συνεχίζει να θερμαίνεται καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου.

Η κλιματική αλλαγή που είναι πιο έντονη από ποτέ, επηρεάζει τόσο σε κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο την ανθρωπότητα, απειλώντας σοδειές, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων και των προϊόντων συνολικά, πλήττοντας τον τουρισμό και δυσχαιρένοντας την πρόσβαση σε νερό. Επίσης, δημιουργεί πολύ αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, το περιβάλλον και τις περιουσίες. Επιπλέον, το κύμα καύσωνα αναμένεται να προκαλέσει νέες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και νέες ανοδικές τάσεις σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα. Τέλος, οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για ενέργεια, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών, συντηρώντας έτσι τις ήδη αυξημένες τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ