Το μουσείο δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραστεί τις σπαρακτικές ιστορίες και τα συμβολικά υπάρχοντα όσων έπαιξαν αλλά έχασαν στο παιχνίδι της αγάπης


 

Το Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων (Museum of Broken Relationships) είναι ένα πρωτότυπο δημιουργικό εγχείρημα τέχνης που ιδρύθηκε από δύο πρώην εραστές, τους Olinka Vištica και Dražen Grubišić το 2006. Έκτοτε έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους σε ένα συναισθηματικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο, εξετάζοντας τις αντιλήψεις μας για όσα θεωρούμε σημαντικά. Το μουσείο βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ και το 2010 κέρδισε το βραβείο EMYA Kenneth Hudson ως το πιο καινοτόμο και τολμηρό μουσειακό εγχείρημα στην Ευρώπη. Το 2016, εγκαινιάστηκε και ένα παράρτημα του Μουσείου στο Λος Άντζελες, στην “καρδιά” του Hollywood.

Στο Μουσείο υπάρχει μια ταχύτατα αυξανόμενη συλλογή αντικειμένων -το καθένα αναμνηστικό μιας σχέσης του παρελθόντος- που συνοδεύεται από μια προσωπική, αλλά ανώνυμη ιστορία του δωρητή του. Σε αντίθεση με τις «καταστροφικές οδηγίες αυτοβοήθειας» για ανάκαμψη από τη θλίψη και την απώλεια που συνεπάγεται ένας χωρισμός, το Μουσείο προσφέρει την ευκαιρία να ξεπεραστεί η συναισθηματική κατάρρευση μέσω της δημιουργικότητας.

Ως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 60 περιοδεύουσες εκθέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου με εκθέματα που συνεχώς εμπλουτίζονται, αναπτύσσοντας έτσι την συλλογή των Μουσείων.

Ξεχασμένα ρούχα και παπούτσια, δώρα, κοσμήματα, σεξoυλικά βοηθήματα, ευχητήριες κάρτες, φωτογραφίες, ζωγραφιές, σημειώματα αγάπης ή μίσους, βιβλία αλλά και ηλεκτρικές συσκευές βρίσκονται ανάμεσα στα εκθέματα παράλληλα με μια μικρή ιστορία που επεξηγεί στον επισκέπτη τι συνέβη…

2694 ιστορίες αγάπης μέσα από ισάριθμα εκθέματα, πολλά από τα οποία μπορείτε να δείτε online. Το καλύτερο… υπάρχει η δυνατότητα να στείλει κανείς το δικό του αναμνηστικό και την ιστορία του, προκειμένου να περάσει μια “χαμένη αγάπη” στην αιωνιότητα!

Μερικά εκθέματα:

Manilla, Φιλιππίνες
“Μου το έδωσε σε ανάμνηση πριν φύγω. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί μου έδωσε έναν μεγεθυντικό φακό ούτε εξήγησε ποτέ τι σήμαινε. Αλλά πάντα έλεγε ότι ένιωθε «μικρή» όποτε ήταν κοντά μου.”
Βερολίνο
…Στο αεροδρόμιο αποχαιρετιστήκαμε με δάκρυα και με διαβεβαίωνε ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει τρεις εβδομάδες χωρίς εμένα. Επέστρεψα μετά από τρεις εβδομάδες και είπε: «Ερωτεύτηκα κάποια άλλη. Την ξέρω μόλις 4 μέρες, αλλά ξέρω ότι μπορεί να μου δώσει όλα όσα εσύ δεν μπορείς».Πήγε αμέσως διακοπές με τη νέα της κοπέλα ενώ τα έπιπλά της έμειναν σπίτι μου. Χωρίς να ξέρω τι να κάνω με το θυμό μου, αγόρασα αυτό το τσεκούρι για να της δώσω τουλάχιστον ένα μικρό αίσθημα απώλειας . Στις 14 μέρες των διακοπών της, κάθε μέρα τσεκούριαζα ένα έπιπλο της. Δύο εβδομάδες αφότου έφυγε, επέστρεψε για τα έπιπλα. Ήταν τακτοποιημένα σε μικρές στοίβες κομματιών ξύλου. Πήρε τα σκουπίδια και έφυγε οριστικά από το διαμέρισμά μου. Το τσεκούρι ήταν τελικά όργανο θεραπείας.

Μανίλα, Φιλιππίνες
“Είχε άλλη γυναίκα. Δεν μπορούσε να με κάνει το νούμερο 1 του. Δεν άντεχα να είμαι το νούμερο 2 του.”
Santoña , Ισπανία
“Αυτές οι μαριονέτες ήταν χειροποίητες από την πρώην κοπέλα μου, η οποία μου τις χάρισε για τα γενέθλιά μου. Εκπροσωπούν εμάς τους δύο.”

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ