Η παρουσία του επικονιαστή που καθορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη
Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων,
Στόχος της Παγκόσμια Ημέρας Μέλισσας, είναι η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τα οφέλη της μελισσών και των λοιπών επικονιαστών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους.
Η μελισσοκομία είναι μια διαδεδομένη και παγκόσμια δραστηριότητα, με εκατομμύρια μελισσοκόμους να εξαρτώνται από τις μέλισσες για το εισόδημα και την ευημερία τους. Μαζί με άλλους επικονιαστές, οι μέλισσες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, διασφαλίζοντας την επιβίωση και την αναπαραγωγή πολλών φυτών, υποστηρίζοντας την αναγέννηση των δασών, προάγοντας τη βιωσιμότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, βελτιώνοντας την ποσότητα και την ποιότητα των γεωργικών παραγωγών.
Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοίνως αναγνωρισμένη. «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια» φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.
Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που η ακριβής αιτία για τη μείωση αυτή είναι ασαφής, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.
Η επιλογή της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας συμπίπτει με τη γέννηση το 1734 του Σλοβένου ζωγράφου και μελισσοκόμου Άντον Γιάνσα, που θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης μελισσοκομίας.
Συμβουλές για να βοηθήσεις τις μέλισσες:
- Απόφυγε τη χρήση φυτοφαρμάκων
- Προτίμησε βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα στα οποία δεν χρησιμοποιούνται νεονικοτινοειδή ή συστημικά φυτοφάρμακα
- Καλλιέργησε μελισσοκομικά φυτά (αμυγδαλιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, κορομηλιά, ροδακινιά, κερασιά, μηλιά, πορτοκαλιά, χαρουπιά φουντουκιά, κουτσουπιά, πεύκο, έλατο, ευκάλυπτος, θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, θρούμπι, φασκόμηλο, καλέντουλα, βρούβα, κουμαριά, σινάπι, ρείκι, γαϊδουράγκαθο)
- Κάνε τον κήπο ή το μπαλκόνι σου φιλικό για τις μέλισσες
- Μην καταστρέφεις τις φωλιές των αγριομελισσών που επικονιάζουν πάρα πολλά φυτά
- Να έχεις πάντα λίγο νερό που σε κάποιο σημείο γιατί το χρειάζονται οι μέλισσες
- Αν έχεις χωράφι, μην το οργώνεις ολόκληρο, άσε μερικά χόρτα που ανθίζουν ώστε να βρουν τροφή και οι μέλισσες.