Έτοιμη η εφαρμογή που θα αναγνωρίζει 288 πιθανές βλάβες στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, με βάση τις φωτογραφίες που τραβά ο χρήστης


 

Η Google παρουσίασε ένα νέο «έξυπνο» εργαλείο που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στην αυτοδιάγνωση διαφόρων παθήσεων, από την ακμή έως το μελάνωμα, και θα παρακινήσει τους ασθενείς να πηγαίνουν ταχύτερα στον δερματολόγο για να αναζητήσουν κατάλληλη θεραπεία.

Ο «βοηθός δερματολογίας» (Dermatology Assist), που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Google I/O, θα είναι διαθέσιμος εντός του έτους. Η εφαρμογή έχει εγκριθεί για χρήση ως ιατρικό εργαλείο στην Ευρώπη, ενώ δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ.

Η εφαρμογή θα μπορεί να αναγνωρίσει 288 παθήσεις του δέρματος αλλά δεν υποκαθιστά την ανάγκη ιατρικής διάγνωσης και θεραπείας. Ο ειδικός αλγόριθμος δοκιμάστηκε με βάση δεδομένων 65.000 εικόνων δερματολογικών παθήσεων αλλά και πολλές χιλιάδες εικόνες υγιούς δέρματος. Η ακρίβεια της διάγνωσης του συστήματος είναι ανάλογη εκείνης των δερματολόγων!

Ο χρήστης θα συνδέεται στον λογαριασμό του Google, θα «ανεβάζει» τις φωτογραφίες σημείων του δέρματός του, στην ειδική ιστοσελίδα Derm Assist και θα καλείται να απαντήσει διαδικτυακά σε ορισμένες γραπτές ερωτήσεις σχετικά με πιθανά συμπτώματα. Στη συνέχεια, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα αναλύει τις εικόνες και τις πληροφορίες, για να παρουσιάσει έναν κατάλογο με πιθανές παθήσεις. Εάν κάποια περίπτωση παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα, ο αλγόριθμος θα προτρέπει τον χρήστη να δει άμεσα γιατρό.

Η Google διαβεβαίωσε ότι η εφαρμογή δεν θα χρησιμοποιεί τα στοιχεία για στοχευμένες διαφημίσεις, ενώ οι φωτογραφίες του δέρματος θα αποθηκεύονται μόνο μετά από έγκριση του χρήστη και με αποκλειστικό σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του αλγόριθμου.

Η εφαρμογή –που θα διατίθεται δωρεάν– βασίζεται σε προηγούμενα «έξυπνα» εργαλεία της Google για την ανίχνευση συμπτωμάτων ορισμένων καρκίνων και της φυματίωσης. Μέχρι στιγμής κανένα από αυτά τα εργαλεία δεν έχει εγκριθεί ως εναλλακτική λύση που να καθιστά περιττή τη διάγνωση από εξειδικευμένο γιατρό. Μπορούν ωστόσο, να βοηθήσουν ακόμη και τους μη εξειδικευμένους γιατρούς (π.χ. γενικούς γιατρούς) να κάνουν πιο ακριβείς διαγνώσεις.

10.000.000 αναζητήσεις τον χρόνο για το δέρμα

Σύμφωνα με τη Google, κάθε χρόνο, γίνονται περίπου δέκα δισεκατομμύρια αναζητήσεις σχετικά με προβλήματα στο δέρμα, στα μαλλιά και στα νύχια, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

«Οι ασθένειες του δέρματος ως κατηγορία αποτελούν ένα τεράστιο παγκόσμιο βάρος. Οι άνθρωποι στρέφονται στη Google για να ψάξουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το δέρμα τους. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι θεραπεύσιμες, όμως ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός αντιμετωπίζει μία κρίσιμη έλλειψη δερματολόγων», δήλωσε η δρ.Πέγκι Μπούι της Google Health και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ