Τρόφιμα, καύσιμα και ρεύμα δίνουν τον τόνο των ανατιμήσεων σε όλη την Ελλάδα, προκαλώντας ανησυχία σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις


 

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε εκρηκτικές αυξήσεις τιμών μέσα στον Σεπτέμβριο. Το ελαιόλαδο, δηλαδή ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής, αλλά και διάφορα άλλα βρώσιμα έλαια, όπως επίσης τα λαχανικά και το αρνίσιο κρέας να καταγράφουν τον μήνα που πέρασε διψήφια ποσοστά αύξησης. Αξίζει να αναφερθεί πως τα είδη διατροφής αποσπούν το 35,9% του εισοδήματος το οποίο δαπανούν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τα φτωχά νοικοκυριά της Ελλάδας.

Οι ανατιμήσεις δεν έφθασαν απλώς τα διψήφια ποσοστά όπως συνέβη τον Αύγουστο, αλλά παρατηρήθηκαν αυξήσεις που να ξεπερνούν ακόμη και το 100% όπως συνέβη με την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία υπερδιπλασιάστηκε μέσα έναν χρόνο, καθώς μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2020 και του φετινού Σεπτεμβρίου  αυξήθηκε κατά 108%.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν μια γενικότερη έκρηξη τιμών τον Σεπτέμβριο, η οποία είναι περισσότερο αισθητή σε αγαθά όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα. Οι μεγαλύτερες αλλαγές στις τιμές αφορούν αυξήσεις, κατά 108% στο φυσικό αέριο, κατά 28,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης,  κατά 18,4% στο ελαιόλαδο, κατά 21,1% στα λαχανικά, και κατά 17,5% σε αρνί και κατσίκι.

Παράλληλα, στις 15 Οκτωβρίου, ξεκινά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο, με υψηλές τιμές, αφού κατά τους πρατηριούχους θα κυμαίνονται πάνω από:

-1,1 ευρώ/λίτρο στην Αττική,

-1,2 ευρώ/λίτρο στην περιφέρεια,

-1,3 ευρώ/λίτρο στα νησιά

Πρόκειται για αύξηση κοντά στο 40% σε σχέση με πέρσι, όταν η τιμή του πετρελαίου ανερχόταν στα 0,80 ευρώ/λίτρο.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ