Περισσότεροι από 19.500 πολίτες έχουν υπογράψει το αίτημα στη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών του Avaaz, ώστε να κοπεί το reality “The Barchelor”


 

Το ψήφισμα ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα του Alpha αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα, υποβιβάζει την γυναίκα, προωθεί τον ανταγωνισμό και την επιθετικότητα ανάμεσα στις γυναίκες, ενδυναμώνει την ιδέα του κυρίαρχου αρσενικού και προσβάλλει κάθε έννοια ισότητας των δύο φύλων.

Αναλυτικά το κείμενο στο Avaaz αναφέρει

«The Barchelor είναι μία ελληνική reality τηλεοπτική εκπομπή, που προβάλλεται από τον Σεπτεμβρίου του 2020 από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV. Η βασική του ιδέα είναι ότι 20 γυναίκες διεκδικούν έναν άντρα. Η εκπομπή αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα, υποβιβάζει την γυναίκα, προωθεί τον ανταγωνισμό και την επιθετικότητα ανάμεσα στις ομόφυλες, ενδυναμώνει  την ιδέα του κυρίαρχου αρσενικού, προσβάλλει κάθε έννοια ισότητας των φύλων. Σε μια εποχή που η έμφυλη βία κορυφώνεται, εμείς ζητάμε ισότητα, συμπερίληψη, δημοκρατία».

Το Barchelor έχει μπει στο στόχο και των χρηστών των social media που επικρίνουν δριμύτατα το reality για το πολύ χαμηλό επίπεδο και την ευθεία, απαράδεκτη  προσβολή της γυναίκας.

Ωστόσο, το reality κατάφερε να πάρει την πρωτιά από το reality του ΣΚΑΪ, τόσο στο δυναμικό κοινό με 16.2% όσο και στο σύνολο με 14,9%.

Αξίζει να αναφερθεί, πως την περασμένη χρονιά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κάλεσε τον Φεβρουάριο το κανάλι να δώσει εξηγήσεις για το Barchelor, αφού ωστόσο το reality είχε ολοκληρωθεί.

Τον Μάιο του 2021 υπεβλήθη χρηματικό πρόστιμο στον Alpha συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, τα 50.000 ευρώ αφορούν σύμφωνα με την απόφαση «στην υποχρέωση εξασφάλισης της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, στην οποία συνέβαλε και η μη τήρηση των κανόνων ευπρέπειας στη γλώσσα και τη συμπεριφορά» και τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ «στην υποχρέωση σεβασμού της αξιοπρέπειας των τηλεθεατών».

Λάβε μέρος στο ψήφισμα: εδώ.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ