Το σύστημα AugNOD δεν προορίζεται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας αλλά για την τόνωση της νοητικής λειτουργίας και την υγεία του εγκεφάλου


 

Ένα ηλεκτρονικό σκουφί που χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια για να στέλνει ασθενή ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο ίσως επιταχύνει και παρατείνει τον λεγόμενο βαθύ ύπνο, μια φάση του ύπνου που έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Το σύστημα AugNOD δεν προορίζεται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας αλλά για την τόνωση της νοητικής λειτουργίας και την υγεία του εγκεφάλου. Αναπτύχθηκε από την αμερικανική Brain Electrophysiology Lab, η οποία ελπίζει πως η τεχνολογία της θα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου και παράλληλα θα προστατεύει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση τοξινών που συνδέονται με εκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.

Ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Ντον Τάκερ, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, ο οποίος μελετά τη λειτουργία του ύπνου εδώ και δεκαετίες. Το 1992 είχε ιδρύσει μια διαφορετική εταιρεία, την Electrical Geodesics, η οποία ανέπτυξε σύστημα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος υψηλής ανάλυσης και εξαγοράστηκε το 2017 από τη Philips για σχεδόν 37 εκατ. δολάρια.

Το σκουφάκι AugNOD βασίστηκε σε μια σημαντική εξέλιξη της νευρολογίας το 2013, όταν ανακαλύφθηκε το λεγόμενο «γλεμφικό» σύστημα (συνδυασμός από τις λέξεις «γλοία» και «λεμφικό») που καθαρίζει τον εγκέφαλο από τοξικά μεταβολικά προϊόντα στη διάρκεια του βαθύτερου ύπνου.

Όπως εξηγεί ο Τάκερ στην Washington Post, μετά την ηλικία των 30 ετών η λειτουργία του γλεμφικού συστήματος αρχίζει να φθίνει, αφήνοντας τον εγκέφαλο εκτεθειμένο σε υποπροϊόντα, όπως αυτά που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, όσο παρατείνεται ο βαθύς ύπνος, ενισχύεται ο μηχανισμός αυτοκαθαρισμού του εγκεφάλου. «Είναι ένας τρόπος να κρατάς τον εγκέφαλό σου καθαρό» δηλώνει ο 75χρονος Τάκερ.

O βαθύς ύπνος, εξάλλου, έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων, με την οργάνωση των αναμνήσεων, τη συγκέντρωση και τις κινητικές δεξιότητες.

Η αποτελεσματικότητα της νέας συσκευής δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί, ωστόσο ο Τάκερ δημοσίευσε το 2021 μια μελέτη που έδειχνε ότι πέντε λεπτά εφαρμογής ηλεκτρικών σημάτων σε εθελοντές,  παράτεινε τον βαθύ ύπνο κατά 13% κατά μέσο όρο.

Τα ηλεκτρόδια του AugNOD εκπέμπουν ηλεκτρικά σήματα συγκεκριμένης συχνότητας και διεγείρουν την παραγωγή εγκεφαλικών σημάτων στις συχνότητες που καταγράφονται στον βαθύ ύπνο. «Αν αλλάξεις το ηλεκτρικό ρεύμα που περνά από το κεφάλι, οι νευρώνες συγχρονίζονται από μόνοι τους με το σήμα» εξηγεί ο ερευνητής.

Οι μελέτες για τον βαθύ ύπνο έχουν ήδη προσελκύσει και το ενδιαφέρον του αμερικανικού στρατού, ο οποίος χρηματοδοτεί τον Τάκερ και πολλά πανεπιστήμια για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα τονώνουν το μυαλό στρατιωτών που στερούνται ύπνο.

Στο μεταξύ, ο Τάκερ ετοιμάζεται να ξεκινήσει κλινική δοκιμή μιας νέας έκδοσης της συσκευής για βαθύ ύπνο, η οποία θα έχει απλούστερο σχεδιασμό και θα απευθύνεται στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό.

Το υπουργείο Άμυνας χρηματοδοτεί επίσης την ανάπτυξη και άλλης συσκευής για τον «καθαρισμό» του εγκεφάλου, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράις.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ