Ασπαρτάμη, ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά παγκοσμίως. Πρόκειται για καρκινογόνο ουσία?


 

Η ετυμηγορία του IARC, του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο, ο οποίος ανήκει στον ΟΗΕ, για το εάν η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος ουσία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα «ΝΕΑ», αυτό θα συμβεί την ίδια ημέρα, με τις συστάσεις της JEFCA, που είναι η κοινή επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, αναφορικά με τις ποσότητες ασπαρτάμης που μπορεί κανείς να καταναλώνει με ασφάλεια.

Από το 1981, η JECFA έχει δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας βάρους 60 κιλών θα πρέπει να πίνει καθημερινά από 12 έως 36 κουτάκια αναψυκτικά διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης που περιέχουν– για να κινδυνεύει. Την άποψή της συμμερίζονται ευρέως οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον IARC, στην αξιολόγησή του η οποία οδηγεί στο παραπάνω συμπέρασμα έχει συμπεριλάβει περισσότερες από 7.000 επιστημονικές αναφορές και 1.300 σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς.

Τον περασμένο μήνα ο ΠΟΥ είχε δημοσιεύσει μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών με αποδέκτες τους καταναλωτές, συμβουλεύοντάς τους, μεταξύ άλλων, να μην κάνουν χρήση εναλλακτικών γλυκαντικών, πέραν της ζάχαρης, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το σωματικό τους βάρος. Η ανακοίνωση αυτή είχε πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται ότι θα συμβεί και με το πόρισμα του IARC.

Οι αντιδράσεις των εταιριών

Οι αντιδράσεις σε σχέση με την αναμενόμενη ανακοίνωση του IARC ήταν άμεσες και ήρθαν από τους εκπροσώπους των εταιρειών που χρησιμοποιούν ασπαρτάμη στα προϊόντα τους, όπως η Coca-Cola στα αναψυκτικά διαίτης καθώς και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γλυκαντικών (ISA).

Η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας, Φράνσις Χαντ – Γουντ, έσπευσε να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της IARC: «Δεν πρόκειται για ένα σώμα που ασχολείται με την ασφάλεια των τροφίμων και η αξιολόγησή του αναφορικά με την ασπαρτάμη δεν είναι επιστημονικά ολοκληρωμένη, ενώ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ευρέως μη αναγνωρισμένη έρευνα», υποστήριξε.

Η Κέιτ Λότμαν, CEO της Διεθνούς Ένωσης Ομοσπονδιών Αναψυκτικών «καυτηρίασε» τη «διαρροή» και σημείωσε ότι αυτή «θα μπορούσε να παραπλανήσει τους καταναλωτές και να τους οδηγήσει στην αχρείαστη κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ζάχαρης αντί για σκευάσματα που περιέχουν μηδενικές ή πολύ μικρές ποσότητες».

 

 

 

Πηγή : ot.gr

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ