Από 1η Μαΐου, τέλος τα πιστοποιητικά εμβολιασμού & νόσησης, παραμένουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους


 

Στη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση εν όψει καλοκαιριού, με την άρση των μέτρων να τίθεται σε εφαρμογή από την Κυριακή 1η Μαΐου και να έχει ισχύ έως και τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνωναναστέλλονται μια σειρά από περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, όπως η υποχρεωτικότητα επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίασή της η Επιτροπή την Πέμπτη, εισηγήθηκε πέρα από την αναστολή της χρήσης του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, την αναστολή Covid pass και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%, καθώς επίσης και τη μείωση των rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Οι ανωτέρω εισηγήσεις έγιναν δεκτές από την Κυβέρνηση.

Έτσι οι τουρίστες οι οποίοι θα έρχονται πλέον στη χώρα θα κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως και οι Έλληνες πολίτες, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ δεν θα υποχρεούνται σε τεστ πριν την έλευσή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στη συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

  • Αναστολή Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 1 rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη:

  • Από την 1η Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου αίρεται η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που υπήρχε η διενέργεια test, δεν θα διενεργείται.
  • Θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.
  • Από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις όμως που θα καθοριστούν σε επόμενες υπουργικές αποφάσεις.
  • Καταργούνται τα υποχρεωτικά self test για την επιστροφή στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα.
  • Από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται μόνο ένα rapid test για την εργασία τους.
  • Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου απελευθερώνεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, ο υπουργός Υγείας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους τον Μάιο, με την κατάσταση να επαναξιολογείται και να εξαρτάται από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ