O πάντα εύστοχος με χειρουργική ακρίβεια συντάκτης Γιώργος Γουγάς, σε μια άκρως κατανοητή τοποθέτηση συνδέει το φυτίλι που άναψε στην Ευρώπη πριν από 23 χρόνια, με τον θάνατο της Μαντλίν Ολμπράιτ.


 

 

Επειδή δεν γεννηθήκαμε χτες. (Χτες απλώς πέθανε εκείνη που προκάλεσε όλα αυτά…)

Σαν σήμερα, πριν απο 23 χρόνια, ξεκίνησε στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Σερβίας η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα. Η νατοϊκή επιχείρηση ξεκίνησε ΧΩΡΙΣ να υπάρχει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έφερε την κωδική ονομασία “ευσπλαχνικός άγγελος” (sic).

Στην τρομοκρατική οργάνωση συμμετείχαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία κ.ά.

Οι βομβαρδισμοί άρχισαν στις 24 Μαρτίου στις 8 μ. μ. τοπική ώρα. Η καταιγίδα των βομβών θα διαρκούσε εβδομήντα οχτώ ημέρες, διαλύοντας τις υποδομές της Σερβίας.
Πραγματοποιήθηκαν 2300 αεροπορικές επιδρομές και χρησιμοποιήθηκαν 1130 πολεμικά αεροσκάφη. Από τα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν συνολικά 420.000 βλήματα, πύραυλοι και βόμβες, ενώ από τα πλοία στην Αδριατική 1300 πύραυλοι τύπου Κρούζ (Cruise).

Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε επίσης 37.000 ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ που προκάλεσαν τους περισσότερους θανάτους μεταξύ του ΑΜΑΧΟΥ πληθυσμού. Δεκάδες από αυτές έπεσαν σε σχολεία και νοσοκομεία, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους και δημιουργώντας τον πρωτοφανή νεολογισμό, “παράπλευρες απώλειες”, που πρωτακούσαμε στις ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ.
Οι πόλεις της Γιουγκοσλαβίας βομβαρδίστηκαν επίσης από βλήματα, τα οποία στην κεφαλή έφεραν ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ, που αποτελεί ραδιενεργό υλικό. Μόνο στη Σερβία -εκτός του Κοσόβου- έχουν εντοπιστεί 14 σημεία που επλήγησαν με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και έχουν καθαριστεί από το Ινστιτούτο πυρηνικής ενέργειας του Βελιγραδίου.

Οι απώλειες σε ανθρώπινα θύματα ποτέ δεν έχουν εξακριβωθεί. Η κυβέρνηση της Σερβίας υπολογίζει ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών σκοτώθηκαν 2500 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1008 ήταν ένστολοι (αστυνομικοί και στρατιωτικοί), ενώ τραυματίστηκαν 12.500, μεταξύ των οποίων 2700 παιδιά. Ανεξάρτητες πηγές, ωστόσο, που καταμετρούν και τα θύματα των βομβαρδισμών στο Κόσοβο, όπου η σερβική κυβέρνησης δεν έχει πρόσβαση, αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι περίπου 4000.

Η Γιουγκοσλαβία -και κυρίως η Σερβία- υπέστη τεράστιες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καταστράφηκαν συνολικά 25.000 κτίρια, όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, 14 αεροδρόμια, δύο διυλιστήρια, το 1/3 των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, σχεδόν όλα τα εργοστάσια της χώρας, αχρηστεύτηκαν 595 χιλιόμετρα σιδηρογραμμών, 470 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων οδικών αρτηριών, 44 μεγάλες γέφυρες εκ των οποίων οι 38 καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Επίσης, σοβαρές ζημιές υπέστησαν 19 νοσοκομεία, 20 κέντρα υγείας, 18 παιδικοί σταθμοί, 69 σχολεία και 176 πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία.
Οι πρόσφυγες, η δυστυχία, ο πόνος, οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες υπήρξαν ανυπολόγιστες, ενώ το διεθνές δίκαιο παραβιάστηκε κατάφωρα, καθώς για πρώτη φορά μεταπολεμικά μια Συμμαχία δυνάμεων κάνοντας χρήση βίας ακρωτηρίασε εδαφικά μια χώρα-μέλος του ΟΗΕ.
Γιατί δεν γεννηθήκαμε χτες…

 

George Gougas

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ