Στην 82χρονη συγγραφέα Ανί Ερνό από τη Γαλλία απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2022, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία


 

Η Ανί Ερνό (Annie Ernaux) θεωρείται μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η αυτοβιογραφία της, με τίτλο «Τα χρόνια» (2008). Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Man Booker International το 2019.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ακαδημίας, το Νόμπελ δόθηκε στη συγγραφέα «για το θάρρος και την οξύτητα με τα οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται πως για το Νόμπελ Λογοτεχνίας υπάρχουν περίπου 350 προτάσεις κάθε χρόνο.

Για να είναι έγκυρη η εκλογή, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερες από τις μισές ψήφους της Επιτροπής Νόμπελ. Ο τιμώμενος συγγραφέας λαμβάνει το βραβείο από τα χέρια βασιλιά Καρόλου ΙΣΤ΄ Γουσταύου, στο Μέγαρο Μουσικής της Στοκχόλμης στις 10 Δεκεμβρίου – Ημέρα του Νόμπελ.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ