Πολλές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν την τρίτη δόση του εμβολίου, σε μερίδα πληθυσμού, μεταξύ αυτών και η χώρα μας


 

Έρευνες δείχνουν πως τα συμπτώματα της πρώτης και της δεύτερης δόσης εμφανίζονται και μετά την τρίτη δόση εμβολιασμού…

Μελέτη της Pfizer δείχνει ότι μετά την τρίτη δόση του εμβολίου της, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι 3,3 φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτά που καταγράφονταν ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση.

Τα δεδομένα της μελέτης περιλαμβάνονται σε έγγραφο που δημοσιοποίησε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει τη μαζική χορήγηση “αναμνηστικής” δόσης.

Η ίδια μελέτη -σε 289 εθελοντές 18 έως 55 ετών- δίνει μια εικόνα και για τις παρενέργειες της τρίτης δόσης. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις και ρίγη.

Η συχνότητα των παρενεργειών:

Πόνος στο σημείο της ένεσης: 83%
Κόπωση: 63,7%
Πονοκέφαλος: 48,4%
Μυαλγία, αρθραλγία: 39,1%
Ρίγη: 29,1%

Το 88% των ανθρώπων που έκαναν τη συμπληρωματική δόση του εμβολίου της Pfizer στο Ισραήλ καταγράφουν πως νιώθουν «παρόμοια ή καλύτερα» από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη μελέτη που έκανε η Clalit, ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας της χώρας.

Το 31% μίλησε για παρενέργειες όπως ο πόνος στο χέρι ή το πρήξιμο στο σημείο του εμβολίου. Το 0,4% ανέφερε δυσκολίες στην αναπνοή και μόλις το 1% είπε πως αναζήτησε ιατρική βοήθεια, βιώνοντας περισσότερες παρενέργειες.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ