Η μείωση των εκπομπών είναι πιο επείγουσα από ποτέ, λένε οι επιστήμονες, με το δάσος να παράγει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως


 

Σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων που δημοσιεύει η Guardian, οι εκπομπές διοξείδιού του άνθρακα φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο τόνους τον χρόνο.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των εκπομπών προκαλείται από τις πυρκαγιές, πολλές από τις οποίες είναι αποτέλεσμα εμπρησμών με σκοπό την αποψίλωση για την παραγωγή βόειου κρέατος και την καλλιέργεια σόγιας. Επιπλέον, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι αυξανόμενες περίοδοι ξηρασίας κάνουν το δάσος του Αμαζονίου να απορροφά λιγότερο και να εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικρά αεροσκάφη για να πετάξουν πάνω από τον Αμαζόνιο και να καταγράψουν τα επίπεδα CO2 σε ύψος έως 4.500 μέτρων.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως το αποτέλεσμα της εκτεταμένης αποψίλωσης και των πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και καθιστά το δάσος πιο ευπαθές. Η έλλειψη των δέντρων προκαλεί πιο έντονες περιόδους ξηρασίας, καύσωνες και περισσότερες φωτιές.

Η κυβέρνηση του προέδρου της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, έχει επικριθεί σκληρά καθώς ενθαρρύνει την επιπλέον αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου, η οποία έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 ετών.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, αναφέρει πως οι πυρκαγιές παράγουν περίπου 1,5 δισ. τόνους CO2 ανά έτος, με το δάσος να απορροφά περίπου μισό δισ. Συνεπώς, 1 δισ.τόνοι CO2 παραμένει στην ατμόσφαιρα, αυτό αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές της Ιαπωνίας, η οποία βρίσκεται στην 5η θέση εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως.

Η Λουτσιάνα Γκάτι, του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας, που ηγήθηκε της έρευνας τόνισε: «Το χειρότερο είναι πως δεν χρησιμοποιούμε την επιστήμη για να λάβουμε αποφάσεις. Οι άνθρωποι νομίζουν πως η μετατροπή μεγαλύτερων εκτάσεων γης σε αγροτική, θα αυξήσει την παραγωγικότητα, αλλά στην πραγματικότητα χάνουμε παραγωγικότητα λόγω της αρνητικής επίδρασης στη βροχόπτωση».

Η άποψη αυτή, επιβεβαιώνεται και από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sciencedirect, σύμφωνα με την οποία, βραζιλιάνικη βιομηχανία σόγιας χάνει 3,5 δισ. δολάρια τον χρόνο λόγω της καταστροφής του δάσους και της ακραίας αύξησης της ζέστης που ακολουθεί.



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ