Έχουμε ταυτίσει στο μυαλό μας το Αλτσχάιμερ με την απώλεια μνήμης, τη θολή σκέψη, τη νοητική κατάπτωση και γενικότερα με συμπτώματα που σχετίζονται αποκλειστικά με τις πνευματικές επιδόσεις.


 

Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Τεμπλ στην Πενσυλβάνια, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Translational Psychiatry, πολύ πριν την αποδυνάμωση της μνήμης παρατηρείται στον εγκέφαλο αξιοσημείωτη πτώση στα επίπεδα γλυκόζης. Μάλιστα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τρόπο να αποτρέψουν εξ αρχής την πτώση, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Είχε παρατηρηθεί και παλαιότερα συσχέτιση μεταξύ της πτώσης των επιπέδων γλυκόζης στον εγκέφαλο και του Αλτσχάιμερ, ωστόσο τώρα αποδείχτηκε για πρώτη φορά ότι το ενεργειακό έλλειμμα λειτουργεί άμεσα ως έναυσμα για τις βλάβες που παραδοσιακά συνδέονται με τη νόσο. Αυτό εξηγεί πιθανώς γιατί ο διαβήτης –πάθηση στην οποία η γλυκόζη δεν εισέρχεται στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας– αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Όπως αναφέρει η μελέτη, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p38 είναι ενδεχομένως δυνατό να αποτρέψει το έλλειμμα ενέργειας.

«Τα ευρήματα είναι συναρπαστικά» δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ντομένικο Πρατικό. «Είναι αρκετά τα τεκμήρια που υποστηρίζουν ότι η p38 εμπλέκεται στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ».

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από δοκιμές σε ποντίκια. Έπειτα από προκλητή στέρηση γλυκόζης στον εγκέφαλο των ποντικιών παρατηρήθηκαν σημάδια νοητικής κατάπτωσης ενδεικτικά δυσλειτουργίας στα μονοπάτια επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων. Παράλληλα, σε σύγκριση με υγιή ποντίκια, τα ποντίκια που παρουσίαζαν έλλειμμα γλυκόζης είχαν σαφώς χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης με χρήση λαβύρινθου και επίσης παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα φωσφορυλιωμένης πρωτεϊνης ταυ και σημαντικά αυξημένους δείκτες κυτταρικού θανάτου στον εγκέφαλό τους, δύο ακόμη γνωστές ενδείξεις Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη επίσης υπέδειξε την πρωτεΐνη p38 ως πιθανό στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα προστατεύουν από την εγκεφαλική εκφύλιση λόγω πτώσης των επιπέδων γλυκόζης στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η p38 παράγεται φυσικά στον οργανισμό όταν διαπιστώνεται έλλειψη γλυκόζης.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ