Γιατί πεινάω όλη την ώρα ενώ έχω φάει;


Ένα συναίσθημα που λίγο πολύ όλοι το έχουμε αισθανθεί κάποια στιγμή… Η αλήθεια είναι πως δεν τρώμε πάντα γιατί πεινάμε, τι είναι όμως αυτό που μας ωθεί στο ψυγείο;
Κάποιοι από τους λόγους που θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό:
1. Μήπως κατ’ αρχήν διψάς και δεν πεινάς; Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι πεινάμε αλλά στην πραγματικότητα διψάμε. Οπότε πιείτε 1 με 2 ποτήρια νερό αφήστε λίγο χρόνο και μετά δείτε αν ήταν όντως πείνα.
2. Μήπως είστε πολύ αγχωμένοι; Όταν είμαστε αγχωμένοι παράγεται μια ορμόνη η κορτιζόλη η οποία δημιουργεί αλλά και αυξάνει το αίσθημα της πείνας.
3. Καταναλώνετε πολλούς απλούς υδατάνθρακες. Όπως είναι το λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και ρύζι, λευκό αλεύρι και ζάχαρη. Οι απλοί υδατάνθρακες αυξάνουν πολύ απότομα την γλυκόζη στο αίμα και όταν θα πέσει θα δημιουργήσει έντονα το αίσθημα της πείνας. Επίσης δεν περιέχουν πολλές φυτικές ίνες οι οποίες αυξάνουν και τον κορεσμό αλλά και τον όγκο του περιεχομένου.

4. Η λήψη φαρμάκων όπως αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά και τα κορτικοστεροειδή μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα της πείνας.
5. Τι κάνετε την ώρα που τρώτε; Όταν τρώμε μπροστά σε μια οθόνη ούτε τρώμε συνειδητά ούτε καταλαβαίνουμε αν έχουμε χορτάσει ή όχι και ούτε απολαμβάνουμε το γεύμα. Κλείστε τις οθόνες για λίγη ώρα και απολαύστε το γεύμα σας τρώγοντας με φυσιολογικό ρυθμό και δώστε χρόνο στον εγκέφαλο να δώσει σήμα ότι έχετε χορτάσει.
6. Ύπνος. Ο επαρκής ύπνος αναπληρώνει την ενέργεια που διαφορετικά θα αναζητήσουμε στο φαγητό. Όταν δεν κοιμόμαστε καλά παράγεται μια ορμόνη η γρελίνη η οποία δημιουργεί το αίσθημα της πείνας ενώ όταν κοιμόμαστε καλά παράγεται η λεπτίνη η οποία δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού.
7. Η κατανάλωση πολλών υγρών τροφίμων όπως χυμοί, smoothie, αναψυκτικά δεν περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες όπως είπαμε και παραπάνω δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού, αλλά περνούν και γρηγορότερα από τον γαστρεντερικό σωλήνα οπότε είναι και λογικό να πεινάμε γρηγορότερα. Καταναλώστε τα φρούτα ολόκληρα.
8. Μην στολίζετε τα τρόφιμα στο τραπέζι. Όταν έχει πάνω στο τραπέζι κέικ, μπισκότα ή ξηρούς καρπούς είναι λογικό ακόμη και αν έχουμε φάει η θέα αλλά και μυρωδιά να μας δημιουργεί λιγούρα αλλά και πείνα, οπότε τοποθετήστε τα τρόφιμα μέσα στα ντουλάπια!
9. Αν έχετε αυξήσει την φυσική σας δραστηριότητα είναι λογικό να πεινάτε περισσότερο αφού καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια. Σημαντικός σύμμαχος εδώ είναι οι σωστές επιλογές και το μέτρο. Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να αισθάνεστε πείνα ενώ έχετε φάει.

follow me for more: Αναστασία Βουλγαρίδου 

Αναστασία Βουλγαρίδου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ