42% περιόρισαν αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών


 

Στην έρευνα κοινής γνώμης, της Alco, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, το θέμα της ακριβείας απασχολεί τα περισσότερα νοικοκυριά με το 42% των ερωτηθέντων να σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες η οικογένειά τους έχει περιορίσει αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών ενώ το 17% απαντά ότι την έχει περιορίσει «πολύ». 29% λέει «λίγο» και μόλις 11% απαντά ότι δεν έχει περιορίσει «καθόλου» την κατανάλωση βασικών αγαθών.

Η ακρίβεια είναι ένα από τα θέματα που θα κρίνουν την ψήφο των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας. Το 27% λέει ότι θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο τι θα ψηφίσει, 35% μεγάλο ενώ 16% απαντά μικρό και 15% πολύ μικρό.

Έντονη είναι η δυσπιστία των ερωτηθέντων αναφορικά με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση σχετικά με τα οικονομικά περιθώρια για μείωση τους ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. 68% υποστηρίζει ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και μόλις 11% εκτιμά ότι δεν υπάρχουν άλλα.

Το 35% εκτιμά ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα βοηθούν «λίγο», 31% λέει «καθόλου» και 19% πιστεύει ότι βοηθούν «αρκετά».

Οι πολίτες ωστόσο, κατά 33%, εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, 34% λέει ότι θα ήταν ίδια και 21% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη.

Θετική φαίνεται ότι είναι η επίπτωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση “Εκτιμάτε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου την ασφάλεια της χώρας”, οι πολίτες απαντούν 30% «αρκετά», 16% «πολύ» και 14% «λίγο» ενώ το 29% εκτιμά ότι δεν βοήθησε «καθόλου». Παράλληλα, σε ποσοστό 69% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι προκλήσεις Ερντογάν θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και μόνο 18% πιστεύει ότι δεν θα έχουν συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει άνοδο.

Προηγείται με ποσοστό  31,1% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνών κόμμα να σημειώνει άνοδο με 0,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco και την αξιωματική αντιπολίτευση 0,1%. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με 12,7%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη Ελληνική Λύση με 4,6%. Στη βουλή φαίνεται να μπαίνει και το ΜέΡΑ25 καθώς καταγράφει ποσοστό 3,5%.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει θετικό ποσοστό 37% με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 29% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 27%. Ακολουθούν Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος με 19%, 17% και 10% αντίστοιχα.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ