Η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent άγγιξε τα 87 δολάρια, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.


 

 

Νέο άλμα σημείωσε τις τελευταίες δύο μέρες η τιμή του αργού πετρελαίου, εντείνοντας την ανησυχία για περαιτέρω πιέσεις στην αγορά υγρών καυσίμων με ανατιμήσεις που σταδιακά μετακυλίονται στην αντλία, ενώ ήδη η λιανική κινείται ανοδικά.

Τη Δευτέρα η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent βρέθηκε ακόμη και στα 87,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ και προχθές διατηρήθηκε σε παρόμοια επίπεδα, καθώς σχεδόν άγγιξε τα 87 δολάρια, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και πτώσης των εξαγωγών αργού.

Τα υψηλά αυτά επίπεδα ενισχύθηκαν από τις χαμηλότερες εξαγωγές αργού από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ και τα σημάδια ισχυρότερης ζήτησης και οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και στις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα το Ιράκ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μειώσει τις εξαγωγές αργού τους επόμενους μήνες κατά περισσότερα από 100.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με στόχο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αύξηση πάνω από την ποσόστωσή του στον OPEC+ που καταγράφηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Έτσι, συνεχίζονται οι εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από τα μέλη του OPEC+, οι οποίες επεκτάθηκαν και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους (έως τέλος Ιουνίου).

Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας με στόχο ρωσικά διυλιστήρια εντείνουν τις ανησυχίες για την ομαλότητα στον εφοδιασμό, με προβλέψεις που κάνουν λόγο για μείωση του ρωσικού αργού έως και 300.000 βαρέλια την ημέρα. Συν τοις άλλοις οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη αυξηθεί αρκετά τελευταία, καθώς μετά τις επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια ανέβηκε σημαντικά και το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου.

Αναλυτές και ειδικοί βλέπουν την τιμή του brent φέτος να κινείται μεταξύ 80 και 90 δολαρίων το βαρέλι, ενώ τον Ιούνιο προβλέπεται να φτάσει κοντά στα 86 δολάρια. Ιδιαίτερα για το τρίτο τρίμηνο εκτιμάται ότι η τιμή θα διαμορφωθεί στα 90 δολάρια, υψηλότερα έναντι των αρχικών προβλέψεων.

Ανοδικά και η αγορά καυσίμων

Αναφορικά με την εγχώρια αγορά, ήδη τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης να ανέρχεται στο 1,908 ευρώ/λίτρο (16/3, Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων). Πάντως, έχει ξεπεράσει και πάλι τα 2 ευρώ στους Νομούς Κυκλάδων (2,137 ευρώ) και Δωδεκανήσου (2,070 ευρώ), ενώ πάνω από 1,95 είναι η μέση τιμή σε αρκετούς νομούς, όπως Κεφαλληνίας (1,989 ευρώ), Λευκάδας (1,988), Ευρυτανίας (1,987), Ρεθύμνης (1,976), Φωκίδος (1,975), Λέσβου (1,968), Κέρκυρας (1,959) κ.α.

Αντίστοιχα έχουν αναρριχηθεί και οι μέσες πανελλαδικές τιμές του πετρελαίου κίνησης (diesel) που ανέρχεται σε 1,701 ευρώ/λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης που έφτασε στο 1,322 ευρώ. Σύμφωνα την αγορά, σήμερα αναμένονται νέες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής όλων των καυσίμων που θα αποτυπωθούν στις νέες παραγγελίες.

 

avgi.gr

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ