Η Μονή Σίμωνος Πέτρας, στο Άγιο Όρος, βρίσκεται στην διαδικασία ψηφιακής απεικόνισης ενός υπάρχοντος μέρους το οποίο θα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί στο Metaverse


 

Metaverse, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Άγιο Όρος, σε μία πρόταση! Το Άγιο Όρος συναντάει το metaverse και το αποτέλεσμα αναμένεται εντυπωσιακό!

Το metaverse θα αποτελεί ένα ενιαίο ψηφιακό κόσμο, στον οποίο εκατομμύρια χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα διάδρασης. Με την τεχνολογία συνεχώς να εξελίσσεται, διάφορα επιστημονικά πεδία ερευνούν τις δυνατότητες του metaverse και το πως αυτό μπορεί να εξελιχθεί και να προσφέρει νέες δυνατότητες στην ανθρωπότητα.

Ο Νικόλαος Βλαβιανός, ερευνητής και υποψήφιος διδάκτορας στο Design & Computation Group του φημισμένου MIT, μίλησε σχετικά με αυτό, στην στήλη ΒΗΜΑ-science.

Αρχιτεκτονικό metaverse: Πως ένα κτίριο μπορεί να μεταφερθεί στο ψηφιακό σύμπαν

O Νικόλαος Βλαβιανός εξήγησε πως συνδυάζεται η αρχιτεκτονική με τη θεωρία των μέσων και τις νευροεπιστήμες σε ένα εικονικό περιβάλλον προτείνοντας έτσι ένα «αρχιτεκτονικό metaverse».

Οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν τον τρισδιάστατο χώρο, ο οποίος είναι ανάλογος με τον πραγματικό και στον οποίο οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν. Οι ερευνητές του τμήματος του ΜΙΤ, στο οποίο συμμετέχει και ο Έλληνας επιστήμονας, προσπαθούν να δημιουργήσουν ψηφιακά τοπία πανομοιότυπα με τα αληθινά.

«Το ερευνητικό μου ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στη δημιουργία εμπειριών οι οποίες θα βασίζονται σε εμβυθιστικές τεχνολογίες και θα δημιουργούνται με βάση γνωστούς αρχιτεκτονικούς τόπους σε όλον τον κόσμο», αναφέρει ο ερευνητής. «Πραγματοποίησα τρισδιάστατες σαρώσεις με drones στο Μάτσου Πίτσου στο Περού, στον Ναό Μίι-Ντέρα στο Κιότο, στο Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστώνη, στο Γκιόρεμε της Καππαδοκίας στην Τουρκία, στο Μοντιτσέλο στη Βιρτζίνια και σε πολλά άλλα μέρη.» συμπλήρωσε ο Νικόλαος Βλαβιανός για να ολοκληρώσει με την πεποίθηση ότι το αρχιτεκτονικό metaverse είναι εφικτό.

Κάθε άνθρωπος θα μπορεί να μεταφερθεί σε έναν χώρο ο οποίος είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τον αυθεντικό, έχοντας επιπλέον την δυνατότητα να συναντάει άλλους ανθρώπους, να ακούει τους ίδιους ήχους με αυτούς και να αλληλεπιδρά.

 

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας από το Άγιο Όρος στο ψηφιακό σύμπαν του metaverse

Οι ερευνητές μάλιστα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο κος.Βλαβιανός, επίλεξαν ένα εντυπωσιακό τοπίο για να μεταφερθεί στο ψηφιακό σύμπαν: τη Μονή Σίμωνος Πέτρας που βρίσκεται στο Άγιο Όρος.

Αρχικά, χρειάστηκε να δημιουργήσουν τη Μονή στο ψηφιακό σύμπαν ακολουθώντας όλα τα βήματα τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός ψηφιακού αντίγραφου. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν ήταν αρκετές, κυρίως για την ακριβή απεικόνιση της γεωμετρίας των ιδιαίτερων τρούλων της Μονής.

Το αποτέλεσμα της καταγραφής ήταν μία εξαιρετικά λεπτομερής απεικόνιση της Μονής Σίμωνος Πέτρας. Το ψηφιακό αυτό αντίγραφο επιτρέπει τη λεπτομερή παρουσίαση των χώρων του ναού. Με την ολοκλήρωση του μοντέλου της Μονής, η μελέτη συνεχίστηκε στο επόμενο βήμα, αυτό της προσθήκης ζωής μέσα στη Μονή.

Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποίησαν κάμερες αισθητήρων βάθους. Οι κάμερες  χρησιμοποιήθηκαν μέσα στο εργαστήριο και έτσι κατάφεραν να δημιουργήσουν ψηφιακά αντίγραφα σωμάτων από τη Μασαχουσέτη μέσα στο Άγιο Όρος! Επιπλέον, χρησιμοποιώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να κινούνται μέσα στο αντίγραφο της Μονής.

Οι δυνατότητες που προσφέρει η παραπάνω τεχνολογία, είναι συναρπαστικές. Έτσι, μελλοντικά δεν αποκλείεται, άνθρωποι από διαφορετικά μέρη της γης που θα χρησιμοποιούν ταυτόχρονα την ίδια τεχνολογία, προκειμένου να «επισκεφθούν» τη Μονή στο Άγιο Όρος, να συναντηθούν ψηφιακά και να αλληλεπιδρούν μέσα στο metaverse.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ