Πρόκειται για μία ημέρα υπενθύμισης για την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα ζώα


 

Η Διεθνής Ημέρα για Αδέσποτα Ζώα καθιερώθηκε το 1992 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας για τα Δικαιώματα των Ζώων (ISAR), μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στις Η.Π.Α και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Αυγούστου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων συντροφιάς.

Στην χώρα μας, ο αριθμός των αδέσποτων είναι τόσο μεγάλος που καθιστά αδύνατη την αποκατάσταση τους, μέσω της υιοθεσίας. Οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις τόσο των αδέσποτων ζώων όσο και των δεσποζόμενων, όσο και ο ανύπαρκτος κρατικός σχεδιασμός διαχείρισης ζώων, η απουσία προγραμμάτων στειρώσεων και η έλλειψη παιδείας, οδήγησαν αναπόφευκτα σε μια κατάσταση δυσάρεστη και μη αναστρέψιμη.

Η υπερπληθυσμός των κατοικίδιων ζώων αποτελεί κοινό ζήτημα ανησυχίας για τους οργανισμούς προστασίας των ζώων. Εκατομμύρια ανεπιθύμητα γατάκια και κουτάβια θανατώνονται κάθε χρόνο, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Η ISAR τονίζει τη σημασία της στείρωσης ζώων για να αποτραπεί η ανεπιθύμητη αναπαραγωγή και υποστηρίζει την δημιουργία καταφυγίων ζώων.

Ο μέσος όρος ζωής ενός ζώου που γεννήθηκε στον δρόμο υπολογίζεται στα 2 χρόνια. Αυτός ο μέσος όρος μειώνεται όταν το ζώο υπήρξε δεσποζόμενο.

Τα ενεργά φιλοζωικά σωματεία αλλά και οι εθελοντές, παρόλη την καλή θέληση και την υπέρμετρη προσπάθεια, δεν αρκούν για την επίλυση του προβλήματος. Χρειάζονται δραστικές κι αποφασιστικές ενέργειες από όλους τους φορείς.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ