Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες – Πάνω από 500.000 ανασφάλιστα οχήματα


 

Αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ισχύ το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για πλήρη έλεγχο με συνδυαστικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους προκειμένου να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα, όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Μάλιστα, σε επόμενη φάση, αφού πρώτα αποκτηθούν και τεθούν σε παραγωγική λειτουργία εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, θα μπορούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες είτε αυτές αποτελούνται από αστυνομικούς είτε από εφοριακούς να εντοπίζουν και εξ αποστάσεως μέσω σκανάρισμα πινακίδας εν κινήσει οχήματα που είναι ανασφάλιστα, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ τέλη κυκλοφορίας εις βάρος των εσόδων του κράτους αλλά και των υπολοίπων νομοταγών πολιτών.

Πρόστιμα

Εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις, ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και του επιβάλλονται σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος τα εξής πρόστιμα: 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης, 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί, ενώ σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπροθέσμως σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο Κ.Τ.Ε.Ο., επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Από το 2025 θα επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πληρώνουν επιπλέον 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου, 50% αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο και 100% αν πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας από αρχές Μαρτίου και μετά.

Πολύ σοβαρή παράβαση με αυστηρότατο πρόστιμο θα είναι πλέον η περίπτωση που κάποιος έχει θέσει το όχημά τους σε ακινησία και ενώ έχει ορίσει μία συγκεκριμένη διεύθυνση όπου θα βρίσκεται το όχημα αυτό εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο. Στην περίπτωση αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους.

 

 

Πηγή: ot.gr

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ