Η αγκαλιά είναι ο ισχυρότερος τρόπος να εκφράσει κανείς αγάπη, φόβο, θαυμασμό, θλίψη, χαρά και ευτυχία. Μας βοηθά να συνδεθούμε στο βαθύτερο επίπεδο με έναν άλλο άνθρωπο και να δείξουμε ενσυναίσθηση και φροντίδα


 

Μία αγκαλιά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ωφελεί τη σωματική και πνευματική μας υγεία. Οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας υποστηρίζουν ότι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να διατηρηθούμε και 12 για να εξελιχθούμε.

– Η αγκαλιά βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της «ορμόνης της αγάπης». Η συγκεκριμένη ορμόνη μας βοηθά να δενόμαστε σε συναισθηματικό επίπεδο με τους άλλους ανθρώπους.

– Οι αγκαλιές ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς η ήπια πίεση στο στέρνο και το συναισθηματικό ερέθισμα ενεργοποιούν θετικά τον οργανισμό μας, μέχρι και την υγιή λειτουργία του θυρεοειδή μας.

– Η αγκαλιά βοηθά όταν κάποιος πενθεί, αφού παρέχει πραγματική παρηγοριά, ανακουφίζει από τον πόνο και ηρεμεί την ψυχή, δίνοντας δύναμη ώστε να ελαφρύνουμε το συναισθηματικό φορτίο.

– Η αγκαλιά μειώνει το στρες, καθώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Σε έρευνα του 2013, οι συμμετέχοντες που συζητούσαν επί 15 λεπτά με τον σύντροφό τους μέσω μιας συσκευής αγκαλιάς είχαν δραστικά μειωμένο επίπεδο στρες σε σύγκριση με όσους μιλούσαν με κινητό τηλέφωνο.

– Η αγκαλιά χαλαρώνει τους μυς και απελευθερώνει την ένταση, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στους μαλακούς ιστούς.

– Η αγκαλιά μειώνει το φόβο και το άγχος

Εξισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η υγρασία και ο ηλεκτρισμός στην επιδερμίδα υποδεικνύουν μια πιο ισορροπημένη κατάσταση ανάμεσα στο νευρικό σύστημα και στο παρασυμπαθητικό.

Οι αγκαλιές, ο τρυφερότερος και απλούστερος τρόπος για να νιώσουμε ευτυχία, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας. Οπότε να γιατί χρειάζεται να ζητάμε και να προσφέρουμε όσες περισσότερες αγκαλιές την ημέρα μπορούμε… όχι μόνο την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς!

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ