1949 και ο βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ εκδίδει το εμβληματικό μυθιστόρημά του «1984». Βιβλίο που αποτελεί μάθημα ζωής.


 

Το βιβλίο γράφτηκε το 1948 από τον Τζορτζ Όργουελ και το εξέδωσε στις 8 Ιουνίου του 1949. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και έχει επηρεάσει σημαντικά τον παγκόσμιο πολιτισμό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στον Μεγάλο Αδελφό, τον πολιτικό ηγέτη της χώρας. «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ» (Big Brother is watching you). Ο Μεγάλος Αδελφός αποτελεί σήμερα έκφραση που υποδηλώνει καθεστώς παρακολούθησης και χρησιμοποιείται κατά κόρον σε τηλεοπτικά προγράμματα…

Περιγράφει μια δυστοπική κοινωνία, στον εφιαλτικό κόσμο της Ωκεανίας, όπου το ολοκληρωτικό καθεστώς του «Μεγάλου Αδελφού», παρακολουθεί συνέχεια τους πάντες και τα πάντα. Η κοινωνία που περιγράφεται στο βιβλίο, ελέγχεται ασφυκτικά και κυβερνάται από το “Κόμμα”. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Γουίνστον Σμιθ, ο οποίος είναι μέλος του «Κόμματος».  Εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος και ζει μόνος, γεμάτος φόβο και μίσος για τον “Μεγάλο Αδελφό”. Ο πρωταγωνιστής ενώ γνωρίζει πως δεν μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό για να αλλάξει τα πράγματα, αδυνατεί να συμφιλιωθεί με την υπάρχουσα κατάσταση. Αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν ενώ καταπιέζει συνεχώς τα συναισθήματά του αλλά και τις σκέψεις του, αφού οτιδήποτε άλλο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του την ζωή.

Στο μυθιστόρημα του Όργουελ, οθόνες ελέγχουν την κάθε κίνηση των πολιτών, ιδίως των μελών του «Κόμματος». Ασκείται ιδεολογική χειραγώγηση, προπαγάνδα, ενώ τιμωρούνται με φυλάκιση όποιοι υποπέσουν σε εγκλήματα σκέψης. Επικρατεί κρατική τρομοκρατία και συνεχόμενοι πόλεμοι, με πρόσχημα την ασφάλεια των πολιτών.

Επιπλέον, ο «Μεγάλος Αδελφός» περιορίζει την γλώσσα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την σκέψη, απλοποιώντας την γλώσσα, καταργώντας συνεχώς λέξεις, σε μία προσπάθεια να μειώσει το πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων. Αρωγός του “Κόμματος”, ο τζόγος που κρατάει απασχολημένο το πλήθος…

Ένα βιβλίο που πρέπει να μελετήσουν όλοι…

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ